NECROLOG

 

 

In memoriam

 

Reactii la aflarea vestii disparitiei

de la fosti studenti ai Universitatii din Bucuresti (in ordinea primirii):

Carmen L. BURDUCEA (fosta SAMARGHITAN)

Cristina RADIAN (fosta CAPAC)

Alexandru-Ionut PETRISOR

Manuel AVRAMESCU

 

 

 

 

NECROLOG

pentru Dan Gabriel Manoleli

(note)

30 iunie 2010

 

Noi, colaboratorii care au avut sansa si privilegiul de-ai fi si prieteni, il numeam intre noi, pe Dan Gabriel Manoleli, MANOLE.

Dan Gabriel Manoleli (DGM) a fost, este si va ramane o stare de spirit polarizatoare, generand admiratie in randul oamenilor buni, ori ostilitate in randul sufletelor meschine.

O personalitate de mare complexitate si simplitate totodata:

-                    inteligenta sociala de exceptie

-                    pionier si ctitor in biologie, ecologie (CESEC), legislatia mediului (expert la parlament, si " mai ales constructor de societate civila (GEC, FDSC)

-                    personalitate ATRACTOARE a oamenilor de valoare si inalte calitati umane, precum Gabriel Andreescu (GA), Florin Colceag (FC) si multi altii.

GA nu inceteaza sa admire capacitatea lui de exceptie in antrenarea oamenilor in ceea ce este mai bun pentru umanitate

FC spune ca DGM a lasat in urma sa "hrana pentru minte", ca nimeni altul

-                    om cu spirit de echipa de neegalat

-                    mare profesor care explica cu maximum de simplitate si forta de sugestie cele mai complexe lucruri in varii domenii (precum marele Botnariuc)

-                    om de mare GENEROZITATE si altruism precum marele disparut Petre Banarescu. Ajuta pe oricine, inclusiv pe cei care ii erau ostili. Muncea cu o putere si creativitate impresionante, iar cea mai mare parte din "agoniseala" o impartea cu oricine avea nevoie. Autetic vizionar, DGM deschide drumuri si ofera.

Orele petrecute alaturi de el, la munca sau la relaxare, au fost intotddeauna un cadou pentru cei norocosi de a-i fi alaturi.

Purta respect oricarui om, oricarei vietati, DIVERSITATII. Un caz rar, pe la noi, de ecolog autentic ecologist. Era acelasi in fata imparatului Japoniei, a unui presedinte de stat sau alt inalt deminitar, din partea carora a primit consideratia bine-meritata, ca si in fata oricarui om obisnit.

 

Daca un asemenea spirit a venit pe aceasta lume, inseamna ca viata merita traita. Acesta este mesajul pe care  ni-l lasa DGM.

 

Noi, colaboratorii care am avut sansa si privilegiul de a-i fi si prieteni, il numeam intre noi pe Dan Gabriel Manoleli, MANOLE.

IIn ultimele luni, participand la suferintele si sacrificiile prin care a trecut alaturi de Doamna sa si minunata lor familie, am realizat de ce instinctiv ii spuneam Manole: DGM este Mesterul MANOLE, ctitor de vocatie  si uimitoare anvergura.

Iti multumim Mestere Manole ca ne-ai primit drept calfe.

Intoarce-te linistit in lumea celor drepti, de unde  si venit, caci ctitoria ta in sufletele noaste va rodi peren.

Odihneaste-te in pace.

LGD

 

Reactii la aflarea vestii disparitiei

 

Carmen L. BURDUCEA (fosta SAMARGHITAN)

"Imi pare extraordinar de rau sa aud de Dl. Prof Manoleli....si ce ma zguduie mai mult este ca nu demult ma gindeam cu drag la practica facuta la Predeal in timpul facultatii unde era si dinsul iar seara cintam la chitara in jurul focului....Ma prinsese asa o melancolie "out of the blue" si nu imi vine sa cred ceea ce aud acuma...unii ar numi asta telepatie sau asa ceva sau poate e doar melancolia si dragostea anilor de facultate alaturi de profesori minunati care intr-adevar mi-au lasat o amprenta pozitiva in suflet ce nu se va pierde niciodata...Dzeu sa-l odihneasca, iar noi cei inca ramasi, sa ne amintim cu respect si admiratie de cel care a fost un om extraordinar si un profesor de neuitat!"

Carmen L. Burducea, CFM

(Masterat in Ecologie la Universitatea Carolinaa de Sud)

Project Manager/Senior GIS Analyst

Environmental Engineering Department

Greenhorne & O'Mara, Inc

Washington DC

 

Cristina RADIAN (fosta CAPAC)

"M-a intristat vestea mortii d-lui Profesor Manoleli, si in special faptul ca a fost o lupta grea pentru el. E trist si pentru ca se pare ca cei buni, care isi aduc cu adevarat aportul in societate, dispar dintre noi prea devreme, in timp ce altii care sunt o povara pentru societate binevoiesc sa ne paraziteze mai multa vreme decat ar trebui. Cat despre Dan Manoleli, contributia lui stiintifica il va tine viu printre noi pentru mult timp. Dumnezeu sa il odihneasca!"

Cristina RADIAN

(Certificat Profesional in Bioinformatic" de la Foothill College, CA

Master "n Statistica la California State University, East Bay, Hayward)

Underwriter - Delta Dental, San Francisco

 

Alexandru-Ionut PETRISOR

"Ma numar printre cei privilegiati de a-l cunoaste pe d-l profesor Manoleli de mult timp si din multe perspective. Cu fiecare ocazie am invatat ceva de la dumnealui si am mai cunoscut o fateta a generozitatii sale.

Ca student, in afara cunostintelor transmise, a modului de a transmite aceste cunostinte - o parte a caruia mi-am adaugat-o propriei prestatii didactice - am invatat ceva ce rar se invata in facultate. Am aflat cum se face stiinta si, mai ales, cum se face stiinta "dincolo", intr-o lume normala, unde lipsesc nepotismele, unde valorile reale sunt recunoscute. Privind in urma, stiu ca am invatat acestea de la cineva care s-a ridicat, detasandu-se, de spatiul nostru si a fost recunoscut ca atare intr-o lume eliberata de aceste tare.

Tot ca student am putut beneficia de ajutorul domnului profesor Manoleli dupa ce am ajuns si eu "dincolo", si am primit o recomandare chiar inainte de a o fi cerut. Mi-a fost oferita in mod dezinteresat si cu sincera dorinta de a-mi fi de ajutor (si asa s-a si dovedit a fi).
M-am alaturat apoi comunitatii cercetatorilor, si din nou domnul profesor Manoleli mi-a indumat primii pasi. De la dumnealui am invatat cum sa scriu un proiect de cercetare, cum sa gandesc toti pasii de la propunerea de proiect la punerea in aplicare. Si, din nou, am primit aceste invataturi in mod dezinteresat, fiindu-mi oferite cu caldura si generozitatea caracteristice dumnealui.
Nu as putea incheia fara sa-mi exprim admiratia pentru omul de stiinta care a fost domnul profesor Manoleli. Desi imi desfasor activitatea intr-un domeniu conex, pot intelege ce a insemnat pentru stiinta noastra un descoperitor de noi specii si o personalitate complexa, care si-a pus amprenta in domenii de granita, depasind cu mult sfera formatiei de baza. De la impactul politicilor de mediu, educationale sau de participare a publicului la probleme legate de studiul biodiversitatii, studiul biomului Marii Negre, evaluarea efectelor schimbarilor climatice si alte domenii, toate se regasesc in lista preocuparilor, concretizate in lucrari stiintifice publicate in reviste de larga circulatie internationala.

Alaturi de un ultim omagiu, ii multumesc domnului profesor Manoleli pentru ajutorul pe care mi l-a dat in realizarea visului meu de o viata, acela de a fi biolog, si pentru contributia sa la formarea personalitatii mele."

Alexandru-Ionut PETRISOR

(Master in Biostatistica si Doctor in Ecologie la

Universitatea din Carolina de Sud

Cercetator stiintific la Universitatea Carolina de Sud)

Cercetator stiintific la URBANPROIECT si

Lect. univ. dr. ecol.-urb., Universitatea de Arhitectura si Urbanism, "Ion Mincu",

Drd. geogr.

Manuel AVRAMESCU

"Si pentru mine (la fel ca pentru multi altii), domnul profesor Manoleli a fost un model si un profesor in adevaratul sens al cuvantului. Prin experientele traite impreuna (imi aduc aminte de stagiul de practica de la Sinaia) cel putin pe mine m-a marcat si m-a facut sa aleg calea pe care ma aflu si azi.

Nu am uitat si nu voi uita ce ne-a povestit despre experienta lucrului cu Jacques-Yves Cousteau si cercetarile pe care le-a facut. De asemenea, nu voi uita niciodata introducerea pe care ne-a facut-o in ceea ce inseamna ecologie.

Pentru mine a fost o intamplare fericita ca am avut sansa sa-l am ca profesor pe domnul Manoleli si sunt sigur ca asa cum a reusit sa ma influenteze pe mine in alegerea unei cariere si sa ma motiveze in a mi-o mentine chiar si la atatia ani dupa ce l-am cunoscut, a reusit sa aseze pe un drum in viata sute de alti tineri.

Va multumesc domnule profesor Manoleli!"

Manuel AVRAMESCU,

Consilier Local PNL, Consiliul Local al sectorului 6

 

Anda STUPARU

 

Cand am urmat studiile de ecologie la Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti am avut sansa enorma ca Dnul Profesor Manoleli sa fie inca acolo. O sa ma repet, dupa ce au spus-o si altii inaintea mea, insa nu pot sa nu amintesc caracterul frumos si simplu al acestui om deosebit si profesionist desavirsit.

Ca persoana, avea un simt al umorului si o spontaneitate  pe care putini dascali o au; ne primea pe toti studentii la dinsul ori  de cite ori aveam o intrebare sau idee, fara a fi deranjat de aceasta si fara a ne trata cu superioritate; isi facea timp sa ne invete lucruri fascinante despre care putini profesori ne vorbeau, fie ca le preda dinsul sau nu. As fi vrut sa avem numai profesori ca dinsul.

De la dinsul am aflat, pentru prima data, amanunte estentiale despre expeditii, am aflat de importanta situarii in context - mai ales in cazul ecologiei, de sensul real al dezvoltarii durable, de principii noi precum "poluatorul plateste"si despre proiectele europene. Dansul a fost primul si singurul care ne-a pus in fata un ghid de proiect european si ne-a ajutat sa participam la el.

 

Am avut sansa sa particip la o practica de vara in Tara Hategului cu dinsul, impreuna cu alti studenti de la facultatile de istorie, sociologie, geologie, ASE, si alti colegi de la biologie si ecologie. Scopul era sa descriem zona si sa scriem proiecte care sa contribuie la protejarea unor arii, in acelasi timp ajutand dezvoltarea economica a zonei. Este exemplul de proiecte frumoase si inovatoare pe care dinsul ni le-a adus si in care ne-a initiat. Asta facea dinsul cu fondurile castigate pe proiectele pe care le scria.

 

Cunosc multi fosti studenti, nu numai de la biologie si ecologie, care ar vorbi la fel si care ii pastreaza o amintire calda si nepretuita acestui om.

 

E atit de trist ca dinsul nu mai este printre noi. Este o pierdere uriasa nu numai in planul ecologiei romanesti. Sunt insa, fericita, ca si multi altii, ca am avut parte sa ma bucur  sa cunosc un astfel de om, genul acela de izvor de mobilizare, forta creatoare, bunatate si simplitate.

Domnilor profesori care, din invidie, pentru domnul profesor Manoleli si desconsiderare pentru alti cativa profesori buni pe care i-am avut in seria mea, le-au masacrat normele, sabotat finantarile, si accesul la fonduri europene si i-au determinat sa plece, le spun ca daca doresc sa mai avem o sansa pe mediu in Romania, vreodata, trebuie sa traga linie, sa-si recunoasca greselile facute si sa nu le mai repete. Pierderea unor dascali precum domnul Manoleli si ceilalti marginalizati, nu este numai in defavoarea viitorilor studenti ci si a departamentului care, astfel, se expune autodesfiintarii, iar desfiintarea sau chiar numai scaderea prestigiului departamentului ne defavorizeaza sever si pe noi, absolventii.

 

Anda Stuparu, M. Sc. A.
(Groupe de Recherche sur les "cosyst"mes Aquatiques
D"partement de Chimie-Biologie
Universit" du Qu"bec Trois-Rivi"res
C.P. 500, Trois-Rivi"res (Qu"bec)
G9A 5H7)

Biolog - CIDP Biotechnology

 

                                                                                Mihaela Constanta ION

 

Vestea disparitiei domnului profesor Manoleli m-a intristat mult. A plecat dintre noi un Om, un profesor exceptional. Desi nu am avut norocul de a primi stiinta taxonomiei de la dumnealui, am avut insa privilegiul sa particip la alcatuirea unor materiale didactice concepute de domnul profesor pentru studentii din primii ani de studiu. Astfel am putut sa-i admir spiritul pedagogic de exceptie. Chiar daca personalitatea mea m-a impiedicat sa tin mereu pasul cu domnul profesor Manoleli, alaturi de dumnealui, am avut ocazia, pentru prima data, sa inteleg cum se defasoara un proiect (atat de cercetare cat si de politici de mediu), sa particip cu munca mea, sa vad cum se fac rapoartele si, mai ales, mi-a oferit sansa de a avea informatiile necesare pentru a-mi stabili propriul set de valori.
Desi problemele de sanatate il deranjau deja, am vazut cum dragostea de natura ii lumina fata, atunci cand, cu generozitate, ne-a facut cunostinta cu maretia potecilor mai putin cunoscute din masivul Retezat. Sirul de evenimente din acea vara, importante pentru mine, mi-au dezvaluit, prin grija pe care ne-a purtat-o, fateta sa de parinte.
Dumnezeu si Natura atat de draga dansului, sa aiba grija de somnul sau in lumea vesniciei!

Mihaela Constanta ION

(Master in Inginerie Medicala si Clinica-Departamentul de Bioinginerie si Biotehnologie- Universitatea Politehnica, Doctorand in Biologie - Institutul de Biologie, Academia Romana)
Cercetator stiintific - Institutul de Biologie Bucuresti