COPII SPIRITUALI

Ce inteleg prin copil spiritual

 

            Toti suntem descendentii unor parinti spirituali, dar numai unii dintre noi ajung sa fie, la randul lor, parinti spirituali. Prin parinte spiritual inteleg o persoana, care reuseste sa transmita celorlalti, de regula mai tineri, parti esentiale din sistemul sau de valori si de comportament.

            Parintii spirituali ii recunoaste fiecare dintre noi, macar in sinea sa. Copiii insa, trebuie sa te recunoasca ei pe tine. Aici incep lucrurile sa se complice, caci pot interveni distorsiuni dictate de diverse interese. De aceea, recunoasterea « statutului » de copil spiritual al mentorului cutare sau al mentorilor cutare, este credibila doar daca nu exista un conflict de interese. Cata vreme profesorul X mai poate avea soarta ta in mana sa, la alt curs, la master sau doctorat ori poate avea un rol cheie in angajarea intr-un post, o declaratie de recunoastere a sa, ca mentor spiritual, poate fi suspectata de exagerare din interes. De aceea, am lasat aceasta rubrica din site necompletata atata timp. Acum, pentru mine, mai exista doar un singur an universitar, inafara de acesta (2010-2011), dupa care toti fostii mei studenti vor fi inafara oricarui conflict de interese, caci nu voi avea nimic de oferit din ceea ce se cauta azi, din pacate, pe primul plan ori, mai grav, in exclusivitate: titluri, bani, contracte, job-uri, excursii « de studii » etc. Voi putea oferi numai recomandari valoroase in « lumea serioasa ». Sunt valoroase, caci pana acum nu am dat decat recomandari CORECTE (cui a meritat intr-adevar) si vor ramane valoroase, caci voi pastra aceeasi linie. Problema este ca de aproape un deceniu, prin manevre asupra planului de invatamant, mi s-au redus orele de contact cu studentii (de la 6 semestre la 4, 3, 2, 1 semestru) pana la imposibilitatea de a le mai transmite ceva consistent si a le da, astfel, celor care merita, recomandari.

 

De ce deschid acum aceasta rubrica

 

            Pana anul universitar trecut, degradarea planului de invatamant prin reducerea catre disparitie a orelor alocate formarii gandirii stiintifice (bazata pe logica biostatistica) a coincis cu venirea in sectie a catorva serii de studenti cu performante sub limita minima a exigentelor universitare, din care unii chiar cu probleme de tip ADHD sau ADD. [O cercetare serioasa ar putea gasi explicatia in infometarea din ultimii ani ai regimului Ceausescu asupra acestor generatii concepute si crescute atunci, impreuna cu degradarea progresiva a intregului sistem de invatamant dupa 2000, mai ales.] Totul parea fara speranta si, de aceea, nu am declansat o lupta pentru revenirea catre un plan de invatamant de calitate.

           De anul universitar trecut, a reaparut insa o serie de studenti printre care exista cca. 10 adevarati studenti. Anul I actual pare si mai promitator. Din nefericire, aceste serii sunt afectate de un plan de invatamant care le reduce sever sansa in viata, atat lor cat si seriilor care vor urma dupa pensionarea mea. Planul poate fi ameliorat astfel. Pentru sustinerea profesionala a acestui plan, am apelat la ajutorul colegial al Prof. Pierre Legendre - Montréal, Québec, Canada,  ecolog de renume mondial, fondatorul ecologiei numerice. Un rezumat al traducerii raspunsului sau este aici.

 

« La multi ani FRUMOSI » fostii mei discipoli 

 

            In consecinta, incep prin a va ura « La multi ani FRUMOSI (cu demnitate si altruism)» tuturor celor care va considerati, intr-o masura mai mare sau mai mica, copii spirituali ai mei. Daca doriti si gasiti timpul pentru a dezvolta aceasta pagina va rog sa punctati ce discipline ati studiat cu mine si pentru cat timp si sa oferiti o lista de lucrari si, eventual, link-uri la acestea, care se bazeaza pe ceea ce ati invatat, in special, de la mine. Puteti adauga, daca vreti si un mic text care credeti ca ar fi folositor actualilor studenti si chiar celor care vor urma dupa ce eu ma voi retrage la pensie. Promit sa pun aceste informatii pe site in continuarea acestor randuri pe masura ce vor sosi si in limita ferestrelor mele in program. In final, va rog sa puneti o adresa de e-mail prin care puteti fi contactati pentru verificarea autenticitatii informatiilor oferite pe aceasta pagina precum si date de identificare : titluri, loc de munca, functie in prezent etc.

 

Martie 2011

 

« COPII SPIRITUALI » care m-au recunoscut ca « PARINTE SPIRITUAL »

(in ordinea primirii textelor):

 

1. Alexandru-Ionut PETRISOR

2. Cristina VALCU (fosta COTROCEANU)

3. Mihai VALCU

4. NICOLAE DUMITRU (pianist)

5. Iuliana Florentina GHEORGHE 

6. Anna LOHIN

7. Diana PORTAN

8. Renata MUSA (fosta IACOB)

 

  1. Alexandru-Ionut PETRISOR

Discipline studiate sub conducerea Dlui Prof. :

Tehnica de calcul si progrmare - 2 semestre

Ecostatistica – 2 semestre

Modelare matematica in ecologie – 2 semestre

Absolvent Ecologie 1997

Recomandat de Dl. Profesor pentru Master in Biostatistica la Universitatea Carolina de Sud, SUA, Prof. John Wanzer DRANE.

 

Mesaj cãtre studenti: Dacã doriti sã faceþi cu adevãrat stiintã, la un nivel competitiv pe plan international, aveti nevoie de o gândire pozitivistã. Trebuie sã fiti capabili sã formulaþi ipoteze si sã imaginati metodele de a le verifica. Pentru a le verifica veti avea nevoie de experimente organizate sub îndrumarea unui biostatistician, din care vor rezulta date pe care biostatisticianul le va analiza si vã va transmite rezultatele. Pentru a comunica cu biostatisticianul aveti nevoie de un minimum de gândire cantitativã si de însusirea (prin întelegere) a metodelor folosite de acesta si a limbajului de specialitate. Iatã de ce nu se poate face cu adevãrat stiintã – oricare ar fi aceasta – fãrã statisticã.


Principalele lucrari pe baza formatiei primite de la Dl. Profesor

 

Date de identificare actuale :

Dr. ecolog-urbanist, drd. în geografie Alexandru-Ionut PETRISOR

Lector, Catedra de Proiectare Urbana si Peisagistica, Facultatea de Urbanism si Peisagistica, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Bucuresti, http://www.iaim.ro/

Director stiinþific Urbanism si Dezvoltare Teritoriala si cercetator stiintific asociat, gradul al III-lea, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare în Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila URBAN-INCERC, Bucuresti, http://www.incdurban.ro/

Pagina personala: http://www.environmetrics.ro/ (alternativ http://environmetrics.ro/ si http://a-petrisor.110mb.com/)

e-mail : alexandru_petrisor[at]yahoo.com si  a.i.petrisor[at]gmail.com (pentru a trimite mesaj, copiasi adresa si înlocuiti [at] cu @ - adresa fiind scrisã astfel pentru a preveni detectarea automatã de catre programele tip spam)

 

  1. Cristina VALCU (fosta COTROCEANU)

Discipline studiate sub conducerea Dlui Prof. :

Tehnica de calcul si progrmare - 2 semestre

Ecostatistica – 2 semestre

Ecologie numerica – 2 semestre

    Tutore (cf. sistemului american) informal la cursurile Dlui Prof. la Biochimie – 1 semestru

    Colaborator ca tutore la conceperea Lucrarilor practice de biostatistica

Absolvent Biochimie 1996  si Ecologie 1998

  1. Mihai VALCU

Discipline studiate sub conducerea Dlui Prof. :

Tehnica de calcul si progrmare - 2 semestre

Ecostatistica – 2 semestre

Modelare matematica in ecologie – 2 semestre

Absolvent Ecologie 1997

 

Mesaj catre studenti: Exista putine elemente mai importante pentru formarea unui cercetator - si pe care un student ar trebui sa le obtina in cursul studiilor - decat o baza teoretica si practica solida. Putine... dar exista. Printre ele se afla formarea unei gandiri stiintifice si statistice sanatoase. O astfel de gandire este fundatia absolut necesara pe care sa se poata apoi construi durabil iar pe baza ei se face mai tarziu diferentierea dintre un cercetator de exceptie si unul mediocru. Ea trebuie formata temeinic in timpul studiilor (ideal sub indrumarea unuia sau a mai multor mentori) pentru ca, spre deosebire de cunostintele teoretice si practice specifice diferitelor domenii de cercetare, ea nu poate fi dobandita ulterior pe baza unei carti de specialitate sau a unui workshop.
Nimic nu mi se pare o risipa mai mare de resurse (financiare si umane) in stiinta decat un studiu bine fundamentat stiintific, utilizand tehnici de varf dar prost proiectat si analizat din punct de vedere statistic. Este un adevar pe care, desi l-am auzit inca din prima ora a domnului profesor (si l-am interpretat initial ca pe discursul unui profesor entuziast care predica importanta subiectului pe care-l preda), l-am inteles cu adevarat mult dupa ce am absolvit, in special prin puterea contraexemplelor din pacate atat de frecvente: statistica este prima etapa a oricarui demers stiintific serios, si nu ultima. Desi este adevarat ca in multe cazuri colaborarea cu un biostatistician reprezinta solutia optima pentru o cercetare de succes, din experienta mea analiza statistica a datelor si aprofundarea pe cat posibil a aparatului statistic folosit sunt cea mai buna cale pentru a dobandi o intelegere profunda a sistemului biologic investigat si o intuitie care poate apoi genera creativitate.

 

Principalele lucrari pe baza formatiei primite de la Dl. Profesor

 

Date de identificare actuale :

Cristina-Maria Valcu Dr. in biologie la Universitatea Tehnica din München,  Germania

Cercetator in “Department of Experimental and Molecular Pediatric Cardiology, German Heart Centre, Technical University Munich, Munich, Germany”.

e-mail: valcu[at]wzw.tum.de

Date de identificare actuale :

Mihai Valcu Dr. In ecologie, in DESDD

Cercetator in “Department of Behavioral Ecology and Evolutionary Genetics, Max Planck Institute for Ornithology, Seewiesen, Germany”.

e-mail: valcu[at]orn.mpg.de

 

4. NICOLAE DUMITRU pianist

 

 

    5.     Iuliana Florentina GHEORGHE 

Discipline studiate sub conducere Dlui Prof. :

       Elemente de tehnica de calcul si programare - 2 semestre
          Probabilitati si eco-statistica – 2 semestre
       Modelare matematica a comportamentului sistemelor ecologice – 2 semestre

Absolventa Ecologie 1995

 Mesaj catre studenti: Pentru a accede in lumea stiintifica actuala, pentru a avea succes pe piata muncii de profil, pentru a ajunge factori de decizie responsabili sşi a lucra ca experti în consultanta aveti nevoie de o gandire logica, exhaustiva care sa va ajute sa discerneti suficienta unor date si informatii, corectitudinea lor, sa ordonati informatiile in rationamente juste. Aceste deprinderi le veti avea numai daca veti trata cu o seriozitate deosebita disciplinele legate de matematica cu aplicativitate in ecologie si statistica.

 Principalele lucrari pe baza formatiei primite de la Dl. Profesor

Date de identificare actuale :

Conferentiar Dr. la Universitatea Ecologica din Bucuresti, Facultatea de Ecologie si Protectia Mediului. Sef de catedra, Catedra de Ecologie si Protectia Mediului, http://www.ueb.ro/ecologie/cadredidactice/cd_ecologie_b.pdf

e-mail : iuliag65[at]yahoo.com

 

         6. Anna LOHIN

Discipline studiate sub conducere Dlui Prof. :

       Elemente de tehmica de calcul si programare - 1 semestru
         Ecostatistica – 2 semestre
       Ecologie numerica – 2 semestre

Absolventa Ecologie 1998

Anna Lohin este un model de succes pe piata libera (competitionala) - prea mica inca, din pacate - in Romania. Conduce o firma de formare profesionala a adultilor (www.floyd.ro) , in plina dezvolare si extindere in mai multe judete. Este in acest cadru si auditor si trainer de succes. Valorifica astfel, ceea ce a invatat la cursurile construite de mine, la un nivel comparabil cu publicarea in revistele cotate ISI, dar cu impact social net superior.

            Iata raspunsul sau la un e-mail al meu in care am invitat-o sa-si spuna opinia in privinta disciplinelor studiate cu mine si a actualului plan de invatamant.

Date de identificare actuale :

Anna Lohin, “Floyd Advertising Design and Consulting” (www.floyd.ro)

Manger, trainer si auditor in domeniul sistemelor de management (ISO 14001, ISO 9001, ISO 22000, OHSAS 18001, SA8000).

e-mail: anna_lohin[at]floyd.ro

          7. Diana PORTAN

Discipline studiate sub conducere Dlui Prof. :

       Ecologie numerica – 2 semestre

Absolventa Ecologie 2008

Master: Biomateriale, catedra de Chimie Generala, Universitatea Politehhnica Bucuresti

Lucrare de doctorat: Biomateriale - Biomecanica, catedra de Chimie Generala, Universitatea

Politehhnica Bucuresti

Mesaj catre studenti:

Stiinta statisticii face parte in mod inconstient din viata noastra zilnica. Ceea ce asociem de multe ori cu intuitia se dovedeste a fi de fapt capacitatea creierului de a scana si prelucra informatiile din jurul nostru, spre a lua o decizie rationala si benefica. La cumparaturi, atunci cand ne aflam in situatia de a numara, de a verifica nota de plata de la restaurant sau de a alege una dintre rutele ce conduc la acelasi punct, realizam calcule statistice cu o rapiditate inexplicabila. Creierul nostru este conceput intr-un mod ingenios, inexplicabil si ascunde capabilitati ce in anumite momente pot salva vieti. Insa este important de retinut ca orice creier trebuie antrenat. Statistica, jocurile de logica si de memorie sunt absolute necesare pentru imbunatatirea instinctelor noastre intelectuale.

In cercetare, statistica la orice scara (nano, micro, macro), este o metoda necesara pentru studii precum: obtinerea datelor de biocompatibilitate ale unui material prin masurarea proliferarii celulelor depozitatea pe suprafata sa, analiza particulelor prezente in masa sau la suprafata unui material, in general pentru analiza materialelor etc. Am putea evita sa ne lovim de studii de statistica la un moment dat, insa nu pentru totdeauna. O insusire corecta a cunostintelor de statistica este recomandata cat mai din timp si cu cat mai multa seriozitate. Pitagoras a spus: “numarul este legea universului”. Sa nu neglijam afirmatia parintelui aritmeticii si al filozofiei numerice! Sa avem grija de viitorul nostru, prin acumularea cunostintelor indispensabile noua si prin incurajarea si practicarea calitatilor umane precum: modestia, solidaritatea, prietenia, iubirea si nu in ultimul rand filozofia!

SUCCES!

Principalele lucrari pe baza formatiei primite de la Dl. Profesor:

1. Teza de doctorat intitulata: Theoretical and Experimental Studies on the Manufacturing, Biocompatibility and Modeling of TiO2 Nanotubes, Cap.5 – Subcapitol 5.4, Coordonatori stiintifici: Prof. Dr. Chem. Ioana Jitaru, Prof. Dr. Eng. George Papanicolaou

2. D V Portan, K Papaefthymiou, T Arvanita, G Jiga and G C Papanicolaou, Influence of anodizing parameters on titania nanotubes layer’s structure, submitted to Journal of Materials Science Dec. 2011

Date de identificare actuale:

Cercetator si doctorand la Universitatea din Patras, Departamentul de Inginerie Mecanica si Aeronautica, Grupul de Materiale Compozite, Grecia 265 00

E-mail: diana.portan[at]gmail.com , diana.portan[at]mech.upatras.gr

Despre d-nul Profesor:

Am avut sansa de a fi studenta d-nului profesor Liviu Dragomirescu si de a acumula cunostinte legate de statistica, precum si psihologie, filozofie s.a. sub indrumarea sa. Pe vremea cand eram studenta a Universitatii Bucuresti, Facultatea de Biologie, nu stiam ce rol aveau sa joace calculele de statistica in viitorul meu; nu observasem nici macar ca statistica face parte din viata noastra de zi cu zi. Ca si masterand si doctorand al Universitatii Politehnica Bucuresti, catedra de Chimie Generala, iniatial     m-am indepartat de domeniul d-nului profesor Dragomirescu. Nu intamplator insa, am descoperit ca stiinta statisticii este o unealta de baza in cercetare si am simtit ceea ce multi cercetatori renumiti afirmasera: “toate stiintele sunt interconectate”. Aceasta afirmatie luata inainte ca un sfat pentru formarea mea profesionala devenea acum necesitate. Teza mea de doctorat nu a putut fi finalizata fara intrebuintarea unei analize statistice.

Apoi, cand am devenit doctorand si cercetator la Universitatea din Patras, statistica a devenit indispensabila, prezenta in studii de biologie, biomecanica, modelare, stiinta materialelor etc. In decursul anilor de studiu post - universitari mi-am amintit de multe ori de d-nul profesor Liviu Dragomirescu, dar nu numai cu ocazia sarbatorilor, pentru traditionalele urari. Mi-am amintit de seriozitatea si rabdarea cu care ne invata si ne determina sa investigam, precum si de efortul pe care il depunea pentru a se asigura ca in ciuda sistemului care a redus drastic orele sale, noi vom ramane cu cunostinte. Si nu se limita doar la cunostintele de statistica! Orele d-nului professor erau o calatorie spre cunoastere, iar printre formulele utilizate in ecologia numerica se strecurau comentarii filozofice si filme difuzate pe Discovery. De departe, d-nul profesor era cel mai exigent dintre toti profesorii nostri insa de aproape era…cel mai pregatit. Nu era dorinta sa aceea de a ne obosi, ci de a ne determina sa ne depasim propriile limite. A aplicat un antrenament folositor pentru viitoarea noastra cercetare si pentru viitoarea nostra viata. Si mai mult, nu a ascuns exemple din propria-i viata pentru ca dupa cum cu siguranta stia, cei care dau sfaturi fara a aduce exemplul din propria traire nu sunt deloc convingatori.

Toate acestea enumerate mai sus m-au convins ca d-nul profesor are o personalitate extraordinara. Este un neobosit luptator pentru indreptarea greselilor sistemului, calitate pe care o apreciez cel mai mult. Dupa ceva ani, cand am ajuns eu insami fata in fata, intr-o apriga lupta, cu sistemul de invatamant din tara noastra am inteles cat e de dificil sa nu te lasi, desi aparent nu exista rezolvare. Mi-am amintit de “criticile” aduse de catre d-nul profesor la adresa societatii si am descoperit ce mare adevar rostea, adevar pe care nu l-am luat in seama la vremea aceea.

Am plecat din tara cu impresii bune, cum ca exista oameni puternici care incearca sa construiasca viitorul tinerilor si care au curajul sa-si exprime opinia asumandu-si riscul ulterior, dar am pastrat totodata o serie de regrete. Sper insa ca in viitor mai multe persoane educate de catre dascali precum   d-nul profesor Liviu Dragomirescu sa se ridice si sa-si apere cauzele cu inversunare, in folosul conturarii unei societati mai bune, mai performante.

Multumesc d-nului Profesor Liviu Dragomirescu pentru aportul adus in educatia mea!

Diana Portan